Spirulina – przyjaciel wegetarian

Spirulina, czyli glony z gromady sinic Cyanobacteria, to składnik coraz większej liczby różnorodnych suplementów diety. Niezwykłe wartości odżywcze tych organizmów i potencjalne właściwości terapeutyczne sprawiają, że surowiec z powodzeniem stosowany jest w lecznictwie. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są dwa gatunki – Spirulina platensis i Spirulina maxima. Botaniczne określenie Spirulina oznacza „małe spirale” i pochodzi od spiralnego kształtu tych organizmów.

Naturalnie glony te występują w różnorodnych warunkach środowiskowych. Aby uzyskać surowiec farmaceutyczny hodowane są na specjalnych fermach wodnych, głównie w USA (Kalifornia, Hawaje) oraz w Tajlandii, Indiach i Chinach. Do największych i najnowocześniejszych hodowli na świecie należy ferma na Hawajach, gdzie Spirulina produkowana jest bezpośrednio nad Pacyfikiem na obszarze powulkanicznym, stąd na niektórych preparatach widnieje nazwa Spirulina pacifica. W produkcji alg olbrzymie znaczenie ma klimat, natężenie promieniowania słonecznego, głębokość zbiorników hodowlanych oraz skład mineralny wody.

Spirulina charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością białka, którego ilość wynosi około 60-65%. Jest to białko pełnowartościowe, to znaczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach oraz w odpowiednim wzajemnym stosunku. Spirulina nie posiada trwałych ścian komórkowych z celulozy, dlatego też zawarte w niej białka charakteryzują się dobrą przyswajalnością dla organizmu. Bogatobiałkowe pożywienie jest istotne przede wszystkim dla osób ograniczających spożywanie mięsa, ryb, jajek i białka mlecznego, ale także dla osób przebywających na restrykcyjnych dietach odchudzających, sportowców, osób niedożywionych oraz rekonwalescentów.

Spirulina to dobre źródło witamin: beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy E, B1, B2, B6 oraz B12.  Związki mineralne, występujące w Spirulinie to: żelazo, magnez, wapń, cynk, fosfor, miedź, jod, sód, potas, chrom, selen oraz mangan. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza witamina B12 i żelazo, ponieważ ich główne źródła w diecie ograniczają się do pokarmu pochodzenia zwierzęcego. Ponadto ich przyswajalność dla organizmu jest bardzo duża.

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) typu Omega w Spirulinie jest wielokrotnie większa niż w rybach morskich. Najliczniej występuje kwas gamma linolenowy – GLA, który zaliczany jest do grupy witamin F.  Kwas linolenowy regeneruje uszkodzone komórki mózgowe, łagodnie obniża ciśnienie, łagodzi również dolegliwości stawów i choroby skórne.

Ponadto Spirulina zawiera barwniki, warunkujące jej niebiesko-zielony kolor. Jako wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, jest pomocna przy likwidowaniu nieprzyjemnego zapachu z ust. Charakterystycznym dla Spiruliny barwnikiem jest fikocyjanina. Substancje te wspomagają pracę wątroby, wpływając korzystnie na proces odtruwania i detoksykacji organizmu. Spirulina wspomaga także procesy trawienia, poprzez stabilizowanie naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, zwłaszcza bakterii jelitowych kwasu mlekowego.

Do niedawna zainteresowanie Spiruliną dotyczyło głównie wartości odżywczej tych glonów, natomiast obecnie poszukuje się potencjalnych właściwości leczniczych. Badania przedkliniczne i kliniczne sugerują kilka efektów terapeutycznych. Do tej pory stwierdzono korzystne działanie jako środka redukującego poziom cukru u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2 oraz obniżającego poziom cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.  Poprzez właściwości antyoksydacyjne, Spirulina może odgrywać rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca i choroby   nowotworowe. Może także wpływać na opóźnianie procesów starzenia się organizmu.

Spirulina ma także działanie wzmacniające układ immunologiczny. Prace naukowe nad identyfikacją substancji odpowiedzialnej za działanie immunostymulujące wykazały obecność polisacharydu, nazwanego spirulanem wapnia [calcium spirulan (Ca-SP)]. Wykazano również działanie przeciwwirusowe Spiruliny. W toku badań stwierdzono zahamowanie replikacji kilku wirusów otoczkowych, w tym wirusa opryszczki wargowej, cytomegalii, odry, świnki, grypy typu A oraz HIV-1. Okazało się, że spirulan wapnia selektywnie hamuje wnikanie wirusa do komórek gospodarza [Hayashi T. i Hayashi K. 1996].

Obecnie Spirulina jest sprzedawana jako dodatek do pożywienia w postaci proszku w sklepach ze zdrową żywnością oraz w postaci tabletek w aptekach, produkowanych przez różnych producentów np. A-Z Medica, Gal, Walmark. Spirulina wchodzi również w skład kilku dermokosmetyków np. Algohydra  i preparatów stosowanych w różnych schorzeniach skóry takich jak wypryski i stany zapalne np. Belissa hydro, Velostin, Skin Comfort, Pro Lady – Detoksykacja, Hydroskin, Ceranova z algami 30+ .

Bibliografia dostępna u autora.

Jedna myśl nt. „Spirulina – przyjaciel wegetarian

  1. a jakie sa dawki? zwykle nigdzie nie mozna ich znalezc. dla doroslych i dla dzieci. poprosze. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Protected by WP Anti Spam