Porady Apteczne

Konto w naszym serwisie pozwoli Ci na:

  • Komentowanie i ocenianie artykułów oraz aptek w katalogu,
  • Dzielenie się swoją wiedzą z innymi członkami naszej społeczności,
  • ... i na wiele więcej. Zapraszamy!

Zaloguj się

Formularz logowania
Zamknij okno

Dieta i odchudzanie

wróć do listy artykułów

Spirulina – przyjaciel wegetarian

Spirulina, czyli glony z gromady sinic Cyanobacteria, to składnik coraz większej liczby różnorodnych suplementów diety. Niezwykłe wartości odżywcze tych organizmów i potencjalne właściwości terapeutyczne sprawiają, że surowiec z powodzeniem stosowany jest w lecznictwie. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są dwa gatunki – Spirulina platensis i Spirulina maxima. Botaniczne określenie Spirulina oznacza „małe spirale” i pochodzi od spiralnego kształtu tych organizmów.

Naturalnie glony te występują w różnorodnych warunkach środowiskowych. Aby uzyskać surowiec farmaceutyczny hodowane są na specjalnych fermach wodnych, głównie w USA (Kalifornia, Hawaje) oraz w Tajlandii, Indiach i Chinach. Do największych i najnowocześniejszych hodowli na świecie należy ferma na Hawajach, gdzie Spirulina produkowana jest bezpośrednio nad Pacyfikiem na obszarze powulkanicznym, stąd na niektórych preparatach widnieje nazwa Spirulina pacifica. W produkcji alg olbrzymie znaczenie ma klimat, natężenie promieniowania słonecznego, głębokość zbiorników hodowlanych oraz skład mineralny wody.

Spirulina charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością białka, którego ilość wynosi około 60-65%. Jest to białko pełnowartościowe, to znaczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach oraz w odpowiednim wzajemnym stosunku. Spirulina nie posiada trwałych ścian komórkowych z celulozy, dlatego też zawarte w niej białka charakteryzują się dobrą przyswajalnością dla organizmu. Bogatobiałkowe pożywienie jest istotne przede wszystkim dla osób ograniczających spożywanie mięsa, ryb, jajek i białka mlecznego, ale także dla osób przebywających na restrykcyjnych dietach odchudzających, sportowców, osób niedożywionych oraz rekonwalescentów.

Spirulina to dobre źródło witamin: beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy E, B1, B2, B6 oraz B12.  Związki mineralne, występujące w Spirulinie to: żelazo, magnez, wapń, cynk, fosfor, miedź, jod, sód, potas, chrom, selen oraz mangan. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza witamina B12 i żelazo, ponieważ ich główne źródła w diecie ograniczają się do pokarmu pochodzenia zwierzęcego. Ponadto ich przyswajalność dla organizmu jest bardzo duża.

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) typu Omega w Spirulinie jest wielokrotnie większa niż w rybach morskich. Najliczniej występuje kwas gamma linolenowy – GLA, który zaliczany jest do grupy witamin F.  Kwas linolenowy regeneruje uszkodzone komórki mózgowe, łagodnie obniża ciśnienie, łagodzi również dolegliwości stawów i choroby skórne.

Ponadto Spirulina zawiera barwniki, warunkujące jej niebiesko-zielony kolor. Jako wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, jest pomocna przy likwidowaniu nieprzyjemnego zapachu z ust. Charakterystycznym dla Spiruliny barwnikiem jest fikocyjanina. Substancje te wspomagają pracę wątroby, wpływając korzystnie na proces odtruwania i detoksykacji organizmu. Spirulina wspomaga także procesy trawienia, poprzez stabilizowanie naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, zwłaszcza bakterii jelitowych kwasu mlekowego.

Do niedawna zainteresowanie Spiruliną dotyczyło głównie wartości odżywczej tych glonów, natomiast obecnie poszukuje się potencjalnych właściwości leczniczych. Badania przedkliniczne i kliniczne sugerują kilka efektów terapeutycznych. Do tej pory stwierdzono korzystne działanie jako środka redukującego poziom cukru u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2 oraz obniżającego poziom cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.  Poprzez właściwości antyoksydacyjne, Spirulina może odgrywać rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca i choroby   nowotworowe. Może także wpływać na opóźnianie procesów starzenia się organizmu.

Spirulina ma także działanie wzmacniające układ immunologiczny. Prace naukowe nad identyfikacją substancji odpowiedzialnej za działanie immunostymulujące wykazały obecność polisacharydu, nazwanego spirulanem wapnia [calcium spirulan (Ca-SP)]. Wykazano również działanie przeciwwirusowe Spiruliny. W toku badań stwierdzono zahamowanie replikacji kilku wirusów otoczkowych, w tym wirusa opryszczki wargowej, cytomegalii, odry, świnki, grypy typu A oraz HIV-1. Okazało się, że spirulan wapnia selektywnie hamuje wnikanie wirusa do komórek gospodarza [Hayashi T. i Hayashi K. 1996].

Obecnie Spirulina jest sprzedawana jako dodatek do pożywienia w postaci proszku w sklepach ze zdrową żywnością oraz w postaci tabletek w aptekach, produkowanych przez różnych producentów np. A-Z Medica, Gal, Walmark. Spirulina wchodzi również w skład kilku dermokosmetyków np. Algohydra  i preparatów stosowanych w różnych schorzeniach skóry takich jak wypryski i stany zapalne np. Belissa hydro, Velostin, Skin Comfort, Pro Lady – Detoksykacja, Hydroskin, Ceranova z algami 30+ .

Bibliografia dostępna u autora.

Imię i nazwisko/nick

mgr farm. M. Kasprzak

wszystkie artykuły tego autora

Podoba Ci się ten artykuł?

Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku, Google+ lub po prostu oceń!

1035
Dziękujemy!
An error occurred!



Skomentuj artykuł

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Asia

#511

a jakie sa dawki? zwykle nigdzie nie mozna ich znalezc. dla doroslych i dla dzieci. poprosze. :)

pokaż więcej komentarzy

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

nadwaga_mini

L-karnityna jest to związek bardzo często znajdujący się w preparatach odchudzających. Czym jest i jak działa? Czy jest całkowicie bezpieczna dla organizmu? Te pytania zadają sobie osoby, które sięgają po preparaty wspomagające odchudzanie i wzmacniające efekt ćwiczeń fizycznych. L-k

cukier_brazowy-i-bialy_mini

Brązowy cukier zawdzięcza swoją barwę melasie - ciemnobrązowemu, gęstemu syropowi powstającemu jako produkt uboczny podczas procesu technologicznego otrzymywania cukru. Melasa może zostać usunięta i ponownie dodana po osuszeniu kryształów lub też nieoddzielana – wówczas mówimy o cu

wino_mini

Czerwone wino zdecydowanie zasługuje na miano króla napojów alkoholowych. Jest to bowiem trunek elegancki, którego smak nierzadko potrafią docenić tylko smakosze. Niezależnie od gatunków, szczepów i roczników każde czerwone wino dobrej jakości jest źródłem wielu cennych substancji, kt

Koszenila_mini

Czy wiesz, że... koszenilę, barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym, otrzymuje się z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami? [caption id="attachment_1783" align="aligncenter" width="600" caption="foto. Wikipedia.org"][/caption] Koszenila (E120), czyli kwas karminow

jablka_mini

Dziesięć zalet jabłek

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Zgodnie z systematyką botaniczną są to owoce drzew z rodzaju Malus, rodziny Rosaceae. Mają bardzo wiele zalet: są tanie, dostępne cały rok, łatwe do przechowywania oraz dość trwałe. Stanowią ponadto źródło składników odżywczy