Pycnogenol – co to takiego?

Wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony posiadające niesparowany elektron walencyjny, którego obecność znacząco zwiększa ich reaktywność. Od wielu lat uważane za czynniki sprzyjające uszkodzeniu komórek – powodują bardzo niebezpieczne zmiany tkanek m.in. niedokrwienne, zwyrodnieniowe i martwicze.

Działanie wolnych rodników prowadzi do wielu stanów patologicznych organizmu, w tym chorób nowotworowych, zwyrodnieniowych i neurodegeneracyjnych m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, otępienia typu Alzheimera, choroby Parkinsona  oraz miażdżycy, cukrzycy, ostrego zapalenie trzustki, niektórych schorzeń narządu wzroku, takie jak zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki związane z wiekiem. Wolne rodniki mają także zdolność uszkadzania  DNA i zwiększają podatność organizmu na rozwój zmian nowotworowych.  Efektem ich działania jest ponadto szybsze starzenie się organizmu.

Neutralizacja wolnych rodników jest podstawą zachowania zdrowia każdego człowieka. Dlatego też tak ważna jest obecność antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy w diecie i jej suplementacji.

Najsilniejszym spośród dotychczas poznanych inhibitorów reakcji wolnorodnikowych, czyli antyoksydantów jest pycnogenol. Jest to wyciąg z kory sosny przybrzeżnej (Pinus maritima), która występuje głównie na północnym brzegu Morza Śródziemnego, zwłaszcza na terenach Hiszpanii i Francji .

Obecnie wyciąg z kory sosny budzi duże zainteresowanie naukowców z całego świata. Dzięki temu znany jest jego skład i potencjalne zastosowanie w lecznictwie. Chociaż badania kliniczne są na wstępnym etapie, z całą pewnością można powiedzieć, że pycnogenol może się okazać substancją bardzo użyteczną w leczeniu wielu chorób.

Za szczególną aktywność wyciągu i jego działanie odpowiedzialne są proantocyjanidyny, które stanowią grupę skondensowanych flawon-3-oli. Znajdują się one także w innych źródłach pochodzenia naturalnego, np. skórkach z orzeszków ziemnych, owocach i nasionach winogron oraz korze dębu i oczaru wirginijskiego.

Pycnogenol ma wszechstronne działanie, przede wszystkim przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dzięki protekcji materiału genetycznego przed uszkodzeniami, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Wykazano, że przyjmowanie wyciągów z kory sosny powoduje ogólną poprawę funkcjonowania układu krążenia. Następuje wówczas wzrost produkcji tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych, co przyczynia się do ich rozszerzenia. To z kolei powoduje wzmożony przepływ krwi i bardziej efektywne dostarczanie tlenu i substancji odżywczych do tkanek.

Dlatego też pycnogenol może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce miażdżycy, zakrzepów, zmian martwiczych, udaru mózgu i chorób serca między innymi choroby niedokrwiennej i zawału mięśnia sercowego. Wspomagająco pycnogenol można stosować w niewydolności żylnej np. w żylakach.

Ponadto pycnogenol poprawia mikrokrążenie między innymi w drobnych naczyniach krwionośnych w obrębie siatkówki, co powoduje lepszą ostrość widzenia w początkowej fazie retinopatii cukrzycowej u chorych na cukrzycę.

Substancja ta znajduje też zastosowanie w preparatach anti-age. Ma zdolność wybiórczego wiązania się z kolagenem i elastyną, podstawowymi białkami budującymi skórę. Łącząc się z ich włóknami, chroni je przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, a także przed działaniem enzymu – kolagenazy I. Ponadto zapobiega uszkodzeniom skóry spowodowanym działaniem promieni UV, a także poparzeniom słonecznym. Dlatego też pycnogenol może być stosowany w celu spowolnienia procesu starzenia i utrzymania zdrowej skóry.

Dieta obfitująca w środki spożywcze o działaniu antyoksydacyjnym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na szereg chorób cywilizacyjnych oraz spowolnić proces starzenia się organizmu. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje o działaniu przeciwutleniającym jest polecane każdej dorosłej osobie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Protected by WP Anti Spam