Porady Apteczne

Konto w naszym serwisie pozwoli Ci na:

  • Komentowanie i ocenianie artykułów oraz aptek w katalogu,
  • Dzielenie się swoją wiedzą z innymi członkami naszej społeczności,
  • ... i na wiele więcej. Zapraszamy!

Zaloguj się

Formularz logowania
Zamknij okno

Dieta i odchudzanie

wróć do listy artykułów

Lecznicza moc czerwonego wina

Czerwone wino zdecydowanie zasługuje na miano króla napojów alkoholowych. Jest to bowiem trunek elegancki, którego smak nierzadko potrafią docenić tylko smakosze. Niezależnie od gatunków, szczepów i roczników każde czerwone wino dobrej jakości jest źródłem wielu cennych substancji, które zaliczane są to grupy tzw. bioflawonoidów, czyli polifenoli.

Związki czynne znajdujące się w winie pochodzą z owoców winorośli właściwej (Vitis vinifera), pnącza z rodziny winoroślowatych (Vitaceae). Zawartość tych substancji jest szczególnie wysoka w skórkach i nasionach winogron. Czerwone wino jest napojem bogatym w polifenole, dzięki długiemu kontaktowi skórek i nasion z cieczą podczas procesu technologicznego oraz zawartości alkoholu, który znacznie zwiększa ich przyswajalność. Soki i białe wina nie zawierają już tak dużo składników polifenolowych, gdyż skórki i nasiona są szybko odrzucane. Świeże owoce także nie są dobrym źródłem polifenoli, ze względu na ich utrudnioną biodostępność.

Związki polifenolowe stanowią dużą grupę zróżnicowanych chemicznie substancji. W skórkach i nasionach winogron występują procyjanidyny, czyli oligomery i polimery katechiny, epikatechiny oraz resweratrol (3,4’,5-trihydroksy-trans-stilben). Wykazują one wiele różnorodnych efektów biologicznych in vivo i in vitro.

Od dawna wiadomo, że w krajach gdzie wino jest stałym dodatkiem do posiłków, mieszkańcy rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne m.in. związane z układem krążenia. Regularne spożywanie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach powoduje spadek ryzyka zachorowalności na choroby układu krążenia i jest nazywane tzw. paradoksem francuskim. Fakt ten został udokumentowany przez liczne badania, które udowodniły zmniejszenie uszkodzenia mięśnia sercowego podczas niedokrwienia i w zespole poreperfuzjnym.

Ponadto wykazano właściwości przeciwmiażdzycowe ekstraktów z czerwonego wina, na które składają się modulacja funkcji komórek naczyń krwionośnych oraz hamowanie utleniania cholesterolu we frakcji lipoprotein LDL.

W zmniejszaniu ryzyka zapoczątkowywania procesów miażdżycowych, prowadzącego do zwężenia światła naczyń istotne są także właściwości przeciwagregacyjne rezerwatrolu, które zależą od jego stężenia w winie, a czerwone wino zawiera około 1.5-7.0 mg / l resweratrolu. Adhezja i agregacja płytek krwi przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej, epizodów zatorowo-zakrzepowych oraz zawału mięśnia sercowego. Ostatnie badania wykazały, że resweratrol hamuje nie tylko agregację płytek krwi, ale także wydzielanie trombiny, kolagenu oraz ADP, czyli regulatora krzepnięcia, który jest czynnikiem aktywującym trombocyty. Wszystkie te czynniki sprzyjają powstawaniu złogów w postaci blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Związki polifenolowe mają także działanie antyoksydacyjne, to znaczy neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za zapoczątkowywanie rożnego rodzaju stanów zapalnych i uszkodzeń tkanek. Ponadto mają zdolność chelatowania metali np. żelaza czy miedzi, które warunkują i przyspieszają reakcje utleniania.

Aktywność przeciwnowotworowa ekstraktów z czerwonego wina była obserwowana w wielu modelach nowotworów i wydaje się być niezależna od typu komórek. Badania prowadzono między innymi na liniach komórkowych nabłonka układu pokarmowego m.in. jelit. Komórki te są poddawane ekspozycji na wysokie stężenia polifenoli podczas spożywania wina. Wykazano, że proces karcynogenezy jest hamowany poprzez mechanizm indukcji procesu apoptozy, to znaczy zaprogramowanej śmierci komórki. Ten sam mechanizm działania został wykazany w badaniach resweratrolu na ludzkich liniach komórkowych białaczki promielocytowej. Poszukiwanie związków naturalnych o działaniu przeciwnowotworowym jest wciąż aktualnym i ważnym problemem.

Na rynku polskim, w porównaniu choćby do rynku amerykańskiego, niewiele jest preparatów zawierających wyciągi z czerwonego wina. Wśród tych, które można nabyć w aptekach na uwagę zasługuje preparat Endotelon, który zawiera oligomery procyjanidynowe otrzymane z nasion winogron. Wyciąg z pestek winogron znajduje się także w składzie złożonego suplementu diety Vensen Vita.

Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czerwonego wina może zmniejszyć zapadalność i umieralność z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych oraz chorób o podłożu nowotworowym. Zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami dzienne spożycie czystego alkoholu dla kobiet nie powinno przekraczać 20 g, a dla mężczyzn 30 do 40 g. Lampka czerwonego wina (125 ml) 11 Vol.% zawiera 13,75 gram czystego alkoholu.

Należy jednak pamiętać, że długotrwała nadmierna konsumpcja alkoholu jest przyczyną wielu zaburzeń i niejednokrotnie prowadzi do powstania nałogu. Zalecanie spożywania napojów alkoholowych w celu ochrony zdrowia wymaga zastrzeżenia o potencjalnym ryzyku.

Imię i nazwisko/nick

mgr farm. M. Kasprzak

wszystkie artykuły tego autora

Podoba Ci się ten artykuł?

Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku, Google+ lub po prostu oceń!

1705
Dziękujemy!
An error occurred!



Skomentuj artykuł

Dodaj komentarz

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

nadwaga_mini

L-karnityna jest to związek bardzo często znajdujący się w preparatach odchudzających. Czym jest i jak działa? Czy jest całkowicie bezpieczna dla organizmu? Te pytania zadają sobie osoby, które sięgają po preparaty wspomagające odchudzanie i wzmacniające efekt ćwiczeń fizycznych. L-k

cukier_brazowy-i-bialy_mini

Brązowy cukier zawdzięcza swoją barwę melasie - ciemnobrązowemu, gęstemu syropowi powstającemu jako produkt uboczny podczas procesu technologicznego otrzymywania cukru. Melasa może zostać usunięta i ponownie dodana po osuszeniu kryształów lub też nieoddzielana – wówczas mówimy o cu

Koszenila_mini

Czy wiesz, że... koszenilę, barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym, otrzymuje się z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami? [caption id="attachment_1783" align="aligncenter" width="600" caption="foto. Wikipedia.org"][/caption] Koszenila (E120), czyli kwas karminow

jablka_mini

Dziesięć zalet jabłek

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Zgodnie z systematyką botaniczną są to owoce drzew z rodzaju Malus, rodziny Rosaceae. Mają bardzo wiele zalet: są tanie, dostępne cały rok, łatwe do przechowywania oraz dość trwałe. Stanowią ponadto źródło składników odżywczy