Lecznicza moc czerwonego wina

Czerwone wino zdecydowanie zasługuje na miano króla napojów alkoholowych. Jest to bowiem trunek elegancki, którego smak nierzadko potrafią docenić tylko smakosze. Niezależnie od gatunków, szczepów i roczników każde czerwone wino dobrej jakości jest źródłem wielu cennych substancji, które zaliczane są to grupy tzw. bioflawonoidów, czyli polifenoli.

Związki czynne znajdujące się w winie pochodzą z owoców winorośli właściwej (Vitis vinifera), pnącza z rodziny winoroślowatych (Vitaceae). Zawartość tych substancji jest szczególnie wysoka w skórkach i nasionach winogron. Czerwone wino jest napojem bogatym w polifenole, dzięki długiemu kontaktowi skórek i nasion z cieczą podczas procesu technologicznego oraz zawartości alkoholu, który znacznie zwiększa ich przyswajalność. Soki i białe wina nie zawierają już tak dużo składników polifenolowych, gdyż skórki i nasiona są szybko odrzucane. Świeże owoce także nie są dobrym źródłem polifenoli, ze względu na ich utrudnioną biodostępność.

Związki polifenolowe stanowią dużą grupę zróżnicowanych chemicznie substancji. W skórkach i nasionach winogron występują procyjanidyny, czyli oligomery i polimery katechiny, epikatechiny oraz resweratrol (3,4’,5-trihydroksy-trans-stilben). Wykazują one wiele różnorodnych efektów biologicznych in vivo i in vitro.

Od dawna wiadomo, że w krajach gdzie wino jest stałym dodatkiem do posiłków, mieszkańcy rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne m.in. związane z układem krążenia. Regularne spożywanie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach powoduje spadek ryzyka zachorowalności na choroby układu krążenia i jest nazywane tzw. paradoksem francuskim. Fakt ten został udokumentowany przez liczne badania, które udowodniły zmniejszenie uszkodzenia mięśnia sercowego podczas niedokrwienia i w zespole poreperfuzjnym.

Ponadto wykazano właściwości przeciwmiażdzycowe ekstraktów z czerwonego wina, na które składają się modulacja funkcji komórek naczyń krwionośnych oraz hamowanie utleniania cholesterolu we frakcji lipoprotein LDL.

W zmniejszaniu ryzyka zapoczątkowywania procesów miażdżycowych, prowadzącego do zwężenia światła naczyń istotne są także właściwości przeciwagregacyjne rezerwatrolu, które zależą od jego stężenia w winie, a czerwone wino zawiera około 1.5-7.0 mg / l resweratrolu. Adhezja i agregacja płytek krwi przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej, epizodów zatorowo-zakrzepowych oraz zawału mięśnia sercowego. Ostatnie badania wykazały, że resweratrol hamuje nie tylko agregację płytek krwi, ale także wydzielanie trombiny, kolagenu oraz ADP, czyli regulatora krzepnięcia, który jest czynnikiem aktywującym trombocyty. Wszystkie te czynniki sprzyjają powstawaniu złogów w postaci blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Związki polifenolowe mają także działanie antyoksydacyjne, to znaczy neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za zapoczątkowywanie rożnego rodzaju stanów zapalnych i uszkodzeń tkanek. Ponadto mają zdolność chelatowania metali np. żelaza czy miedzi, które warunkują i przyspieszają reakcje utleniania.

Aktywność przeciwnowotworowa ekstraktów z czerwonego wina była obserwowana w wielu modelach nowotworów i wydaje się być niezależna od typu komórek. Badania prowadzono między innymi na liniach komórkowych nabłonka układu pokarmowego m.in. jelit. Komórki te są poddawane ekspozycji na wysokie stężenia polifenoli podczas spożywania wina. Wykazano, że proces karcynogenezy jest hamowany poprzez mechanizm indukcji procesu apoptozy, to znaczy zaprogramowanej śmierci komórki. Ten sam mechanizm działania został wykazany w badaniach resweratrolu na ludzkich liniach komórkowych białaczki promielocytowej. Poszukiwanie związków naturalnych o działaniu przeciwnowotworowym jest wciąż aktualnym i ważnym problemem.

Na rynku polskim, w porównaniu choćby do rynku amerykańskiego, niewiele jest preparatów zawierających wyciągi z czerwonego wina. Wśród tych, które można nabyć w aptekach na uwagę zasługuje preparat Endotelon, który zawiera oligomery procyjanidynowe otrzymane z nasion winogron. Wyciąg z pestek winogron znajduje się także w składzie złożonego suplementu diety Vensen Vita.

Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czerwonego wina może zmniejszyć zapadalność i umieralność z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych oraz chorób o podłożu nowotworowym. Zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami dzienne spożycie czystego alkoholu dla kobiet nie powinno przekraczać 20 g, a dla mężczyzn 30 do 40 g. Lampka czerwonego wina (125 ml) 11 Vol.% zawiera 13,75 gram czystego alkoholu.

Należy jednak pamiętać, że długotrwała nadmierna konsumpcja alkoholu jest przyczyną wielu zaburzeń i niejednokrotnie prowadzi do powstania nałogu. Zalecanie spożywania napojów alkoholowych w celu ochrony zdrowia wymaga zastrzeżenia o potencjalnym ryzyku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Protected by WP Anti Spam