Porady Apteczne

Konto w naszym serwisie pozwoli Ci na:

  • Komentowanie i ocenianie artykułów oraz aptek w katalogu,
  • Dzielenie się swoją wiedzą z innymi członkami naszej społeczności,
  • ... i na wiele więcej. Zapraszamy!

Zaloguj się

Formularz logowania
Zamknij okno

Dieta i odchudzanie

wróć do listy artykułów

L-karnityna w walce z nadwagą

L-karnityna jest to związek bardzo często znajdujący się w preparatach odchudzających. Czym jest i jak działa? Czy jest całkowicie bezpieczna dla organizmu? Te pytania zadają sobie osoby, które sięgają po preparaty wspomagające odchudzanie i wzmacniające efekt ćwiczeń fizycznych.

L-karnityna jest to organiczny związek chemiczny, produkowany w wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów. Jej głównym zadaniem jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, w których te przekształcane są na energię. Ta zaś niezbędna jest do przeprowadzenia wielu procesów w naszym organizmie. Dlatego też bardzo duża ilość L-karnityny znajdują się w mięśniach, gdzie energia wykorzystywana jest do wykonywania przez mięśnie pracy. Związek ten jest syntetyzowany w organizmie, ale również dostarczamy go w codziennej diecie, poprzez spożywanie mięsa. Rzadko, kiedy pojawiają się niedobory L-karnityny. Niekiedy jednak mogą one wystąpić u wegan, wegetarian, osób niedożywionych czy u osób z poważnymi schorzeniami nerek czy wątroby.

L-karnityna nie jest zaliczana do tzw. spalaczy tłuszczów, nie powoduje bezpośrednio procesu termogenezy. Proces ten to wzrost ciepła w tkance tłuszczowej pod wpływem działania niektórych substancji. L-karnityna, bierze jednak udział pośredni w tym procesie. Jest, bowiem aktywatorem metabolizmu. Dzięki przenoszeniu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów w komórkach, następuje ich przekształcenie i wytworzenie dużej ilości energii. Ta funkcja została właśnie wykorzystana w preparatach do odchudzania oraz preparatach dla osób intensywnie ćwiczących. Niekiedy L-karnityna stosowana jest w leczeniu otyłości oraz stabilizowaniu prawidłowej masy ciała. Istotne jest jednak to, że same suplementy diety z L-karnityną nie spowodują utraty masy ciała. Niezbędny jest tutaj wysiłek fizyczny, chociaż umiarkowany!. Mitochondria, w których zachodzą procesy energetyczne, przetwarzają kwasy tłuszczowe, o długich łańcuchach, na energię, tylko wtedy, gdy organizm wykazuje zapotrzebowanie na jej podaż, a więc np. podczas ćwiczeń fizycznych.

W jakich preparatach można znaleźć ten unikatowy związek chemiczny? Wiodącą firmą produkującą suplementy diety z L-karnityną jest Olimp Laboratories. Są to Olimp CLA, Olimp L-karnityna Plus, Olimp L-karnityna Forte Plus (tabl. do ssania o smaku wiśniowym), Olimp L-karnityna 500 Forte Plus w kapsułach. Różnią się one zawartością związki czynnego, a także dodatkami, np., jest to zielona herbata czy kwasy CLA. Dosyć dobrym, a niestety zapomnianym, preparatem na odchudzanie jest Edixal. Oprócz L-karnityny w dawce 25 mg, zawiera ekstrakt z guarany, zielonej herbaty, chilli i żeń –szenia. Inne preparaty zawierające L-karnitynę w swoim składzie to Olimp ThermLine Forte, Bio-CLA Duo, Asystor Slim, Aqua Slim i inne.

Osoba decydująca się na suplementowanie L-karnityny, powinna wiedzieć jak ją odpowiednio przyjmować. Nie wyznaczono jednak konkretnych dawek do stosowania. Zaleca się przyjmowanie od 100mg do 2g na dobę L-karnityny. Przy ciężkich wysiłkach fizycznych optymalna dawka do 1g. Należy jednak pamiętać, iż to czy ten związek pochodzenia naturalnego na nas zadziała, to kwestia bardzo indywidualna. Każdy z nas ma inny metabolizm, więc z inną siłą może on zadziałać na nasz organizm. Najważniejsze jest jednak pamiętać, że aby L-karnityna działała, to potrzebny jest codzienny, chociaż umiarkowany, wysiłek fizyczny!

Coraz częściej preparaty z L-karnityną zalecane są osobom, które cierpią na schorzenia kardiologiczne. Związek ten, transportując tłuszcze, zapobiega odkładaniu się ich w ścianach naczyń krwionośnych, tj. działa przeciwmiażdżycowo, pomaga uniknąć choroby wieńcowej czy niewydolności krążenia. Wpływa bezpośrednio na gospodarkę cholesterolową, zmniejszając ilość frakcji cholesterolu LDL, a zwiększając HDL.

W medycynie znane są także inne zastosowania L-karnityny. Podawana jest ona np. osobom leczonym na nowotwory, bowiem zmniejsza toksyczność leków cytostatycznych. Wpływa także na układ immunologiczny, co stanowi pomoc u osób leczonych na AIDS. Niekiedy podawana jest także osobom z chorobą Alzhaimera, gdyż wykazano, że jej wpływ na układ nerwowy, przyczynia się do poprawy zdolności do koncentracji i procesu zapamiętywania. Od niedawna prowadzone są badania działania L-karnityny w procesie niepłodności. W połączeniu, jako tzw. acetylokarnityna, wraz z fruktozą i mleczanem, jest źródłem energetycznym dla plemników.

Czy L-karnityna jest całkowicie bezpieczna dla organizmu? Otóż tak. Nie wykazano działań niepożądanych tego związku. Jest bezpieczna, nie działa mutagennie, kancerogennie czy teratogennie. W niektórych przypadkach mogą pojawić się dolegliwości układu pokarmowego, jak biegunka, nudności czy bóle brzucha. Mogą one być wynikiem przedawkowania. Dobowa dawka L-karnityny uwarunkowana jest predyspozycjami organizmu oraz trybem życia. Dla osób prowadzących siedzący tryb życia, to zaledwie 15-20mg. U takich osób L-karnityna dostarczana jest w diecie.

Imię i nazwisko/nick

mgr farm. Marta Bednarska

wszystkie artykuły tego autora

Podoba Ci się ten artykuł?

Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku, Google+ lub po prostu oceń!

2402
Dziękujemy!
An error occurred!



Skomentuj artykuł

Dodaj komentarz

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

cukier_brazowy-i-bialy_mini

Brązowy cukier zawdzięcza swoją barwę melasie - ciemnobrązowemu, gęstemu syropowi powstającemu jako produkt uboczny podczas procesu technologicznego otrzymywania cukru. Melasa może zostać usunięta i ponownie dodana po osuszeniu kryształów lub też nieoddzielana – wówczas mówimy o cu

wino_mini

Czerwone wino zdecydowanie zasługuje na miano króla napojów alkoholowych. Jest to bowiem trunek elegancki, którego smak nierzadko potrafią docenić tylko smakosze. Niezależnie od gatunków, szczepów i roczników każde czerwone wino dobrej jakości jest źródłem wielu cennych substancji, kt

Koszenila_mini

Czy wiesz, że... koszenilę, barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym, otrzymuje się z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami? [caption id="attachment_1783" align="aligncenter" width="600" caption="foto. Wikipedia.org"][/caption] Koszenila (E120), czyli kwas karminow

jablka_mini

Dziesięć zalet jabłek

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Zgodnie z systematyką botaniczną są to owoce drzew z rodzaju Malus, rodziny Rosaceae. Mają bardzo wiele zalet: są tanie, dostępne cały rok, łatwe do przechowywania oraz dość trwałe. Stanowią ponadto źródło składników odżywczy