Porady Apteczne

Konto w naszym serwisie pozwoli Ci na:

  • Komentowanie i ocenianie artykułów oraz aptek w katalogu,
  • Dzielenie się swoją wiedzą z innymi członkami naszej społeczności,
  • ... i na wiele więcej. Zapraszamy!

Zaloguj się

Formularz logowania
Zamknij okno

Porady farmaceuty

wróć do listy artykułów

Dobroczynna herbata

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów spożywanych na całym świecie. Wśród licznych odmian, z których sporządza się napary, kryje się nie tylko przyjemność picia, smak i aromat, ale także dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Liście i pąki, z których przygotowuje się napary lub ekstrakty, pochodzą z roślin należących do rodzaju Camelia. Najpopularniejszym gatunkiem jest Camelia sinensis (Herbata chińska), której uprawy prowadzone są najczęściej na terenach Chin, Indii, Kenii i Sri Lanki.

Ze względu na sposób obróbki herbaty dzielimy na niefermentowane, do których zaliczamy herbaty zielone i białe, lekko fermentowane – czerwone i żółte oraz fermentowane – czarne. Proces fermentacji herbaty polega na utlenianiu składników poprzez kontakt z tlenem atmosferycznym. Ominięcie tego etapu technologicznego powala zachować w surowcu wiele cennych składników.

Najkorzystniejsze właściwości zdrowotne wykazuje odmiana zielona. Jednak nie tylko rodzaj herbaty wpływa na jej jakość, ale także sposób zaparzania. Należy pamiętać, że nie powinno się pić pierwszego naparu z zielonej herbaty, ze względu na to, iż zawiera najwięcej toksyn. Ponadto nie wolno zalewać liści wrzątkiem, tylko wodą o temperaturze 60-85 stopni Celsjusza.

Regularne spożywanie naparów z herbaty może odgrywać pewną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych, głównie schorzeń sercowo-naczyniowych. Pewne znaczenie ma także w redukcji ryzyka wystąpienia chorób o podłożu nowotworowym. Badania kliniczno-kontrolne wykazały skuteczność profilaktyki przeciwnowotworowej zarówno przed wystąpieniem zmian nowotworowych jak i po leczeniu. To wszystko za sprawą związków polifenolowych, czyli katechin, epikatechiny (EC) oraz estrów kwasu galusowego: galusanu epikatechiny (ECG) i galusanu epigalokatechiny (EGCG), które wykazują działanie neutralizujące wolne rodniki. Obok zielonej, najsilniejsze działanie przeciwutleniające ma herbata czerwona.

Napary z liści C.sinensis mają korzystny wpływ na profil lipidowy. Obniżają bowiem stężenie cholesterolu, trójglicerydówów oraz lipoprotein klasy LDL. Związki polifenolowe występujące w herbacie, tj. katechiny i jej pochodne, przeciwdziałają powstawaniu blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń, poprzez hamowanie utleniania LDL. W ten sposób redukują powstawanie złogów zwężających światła naczyń krwionośnych.

Korzystny wpływ na profil lipidowy jest także czynnikiem warunkującym wykorzystanie zielonej herbaty jako środka wspomagającego odchudzanie. Wyciągi ponadto pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, co przyspiesza i ułatwia trawienie. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo suplementów diety, zawierających wyciąg z zielonej herbaty, które mogą być stosowane pomocniczo w dietach odchudzających m.in. Cidrex Plus, Elance czy Reduxil.

Działanie pobudzające surowca wynika z obecności alkaloidów purynowych, w tym kofeiny, nazywanej teiną dla wskazania źródła pochodzenia. Dlatego też zielona herbata zalecana jest w celu wzmocnienia efektywności pracy umysłu i koncentracji oraz mobilizacji sił witalnych organizmu w okresach przemęczenia psychicznego i fizycznego. Przykładem takiego preparatu jest Teramax, który oprócz wyciągu z zielonej herbaty zawiera ekstrakt z żeń-szenia i guarany oraz witaminy i minerały.

Właściwości antyoksydacyjne wyciągów z zielonej herbaty warunkują także zastosowanie surowca w wielu kosmetykach i suplementach diety, wspomagających wygląd skóry. Neutralizowanie wolnych rodników, które bezpośrednio prowadzą do uszkodzeń w strukturach tkanki podskórnej, pomaga wzmocnić i ograniczyć powstawanie zmarszczek. Przykładem preparatu jest np. Nouvelle, Belissa Cera.

Mimo wielu zalet naparów z herbaty w większych ilościach nie powinny spożywać osoby ze skłonnościami do bezsenności lub mające wrażliwy żołądek. Pacjentom cierpiącym na chorobę wrzodową należy zdecydowanie odradzić picie zielonej herbaty, bowiem napar ten pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Należy pamiętać, że naparem z herbaty, niezależnie od rodzaju, nie wolno popijać przyjmowanych leków, ponieważ może to obniżyć ich wchłanianie z przewodu pokarmowego.

Imię i nazwisko/nick

mgr farm. M. Kasprzak

wszystkie artykuły tego autora

Podoba Ci się ten artykuł?

Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku, Google+ lub po prostu oceń!

1694
Dziękujemy!
An error occurred!



Skomentuj artykuł

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Kicia

#525

Z wyżej wymienionych produktów, stosowałam Cidrex Plus jest niedrogi i zmniejsza apetyt. Przy diecie 1500kal i basenie 2 razy w tygodniu w 2 miesiace z tym produktem udało mi się zrzucić 7kg. Bez niego w analo0gicznym okresie 4kg, bo jednak głód atakował tak, że podjadałam. Preparat doskonały na głodnych jak wilk.

pokaż więcej komentarzy

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

wybielanie_zebow_mini

Białe, lśniące i zdrowe zęby to marzenie prawie każdego z nas. Nie każdy jednak wie, co zrobić, aby cieszyć się pięknym uśmiechem. Pomocne w uzyskaniu białych zębów są przede wszystkim wybielające pasty do zębów, żele wybielające czy płyny do płukania jamy ustnej. Czy każdy pr

choinka_mini

Alergia na choinkę

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas radowania się, przemyśleń, spędzania czasu w gronie rodzinnym. Niestety niektórzy z nas nie mogą cieszyć się tym w pełni - nie, gdy dopada nas alergia. Jest to tzw. „zespół drzewka wigilijnego”. Czym objawia się alergia na iglaki i jak ją lec

watroba_mini

Na ratunek wątrobie!

Alkohol, leki, suplementy diety, zła dieta, substancje toksyczne, stres to najczęstsze przyczyny uszkodzenia wątroby i zaburzenia trawienia w przewodzie pokarmowym. Najczęstsze choroby tego narządu to stłuszczenie wątroby, alkoholowe czy polekowe uszkodzenie wątroby. Wraz z wiekiem tendencja

opalanie_mini

Główną substancją czynną w suplementach diety, przeznaczonych do stosowania w warunkach zwiększonej ekspozycji na światło słoneczne, jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Jest to biologicznie aktywny czynnik wiążący tzw. wolne rodniki, których działanie powoduje uszkodzenia biomoleku

magnez_mini

Magnez jest jednym z podstawowych pierwiastków wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Zalecane zapotrzebowanie na magnez wynosi ok. 270–350 mg/dzień. Podaż magnezu wraz z pożywieniem jest niewystarczająca, stąd zalecenia suplementacji diety tym pierwiastkiem. Jak w