Porady Apteczne

Konto w naszym serwisie pozwoli Ci na:

  • Komentowanie i ocenianie artykułów oraz aptek w katalogu,
  • Dzielenie się swoją wiedzą z innymi członkami naszej społeczności,
  • ... i na wiele więcej. Zapraszamy!

Zaloguj się

Formularz logowania
Zamknij okno

Dieta i odchudzanie

wróć do listy artykułów

Czy brązowy cukier jest zdrowszy niż biały?

Brązowy cukier zawdzięcza swoją barwę melasie – ciemnobrązowemu, gęstemu syropowi powstającemu jako produkt uboczny podczas procesu technologicznego otrzymywania cukru.

Melasa może zostać usunięta i ponownie dodana po osuszeniu kryształów lub też nieoddzielana – wówczas mówimy o cukrze nierafinowanym.

Pod względem chemicznym, melasa jest to roztwór różnych cukrów m.in. glukozy, fruktozy i sacharozy ze śladową zawartością makroelementów i mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, potasu oraz żelaza. Melasa zawiera także nieznaczne ilości aminokwasów i betainy. Cukier nierafinowany jest zatem tylko nieznacznie korzystniejszy jako składnik diety.

Nieuczciwi producenci mogą wykorzystywać naiwność konsumentów celowo nadając błędne nazwy produktom. Należy jednak pamiętać, że nazwa brązowy cukier nie musi oznaczać, że cukier jest nierafinowany. Niedopuszczalną praktyką jest barwienie zwykłego białego cukru karmelem.

Zaskakujące jest, że ze cukier nierafinowany jest dużo droższy od białego. Jego produkcja jest krótsza, generuje mniej odpadów, pochłania mniej odczynników chemicznych, a przede wszystkim daje produkt końcowy, który jest korzystniejszy dla zdrowia.

Imię i nazwisko/nick

mgr farm. M. Kasprzak

wszystkie artykuły tego autora

Podoba Ci się ten artykuł?

Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku, Google+ lub po prostu oceń!

2051
Dziękujemy!
An error occurred!



Skomentuj artykuł

Dodaj komentarz

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

nadwaga_mini

L-karnityna jest to związek bardzo często znajdujący się w preparatach odchudzających. Czym jest i jak działa? Czy jest całkowicie bezpieczna dla organizmu? Te pytania zadają sobie osoby, które sięgają po preparaty wspomagające odchudzanie i wzmacniające efekt ćwiczeń fizycznych. L-k

wino_mini

Czerwone wino zdecydowanie zasługuje na miano króla napojów alkoholowych. Jest to bowiem trunek elegancki, którego smak nierzadko potrafią docenić tylko smakosze. Niezależnie od gatunków, szczepów i roczników każde czerwone wino dobrej jakości jest źródłem wielu cennych substancji, kt

Koszenila_mini

Czy wiesz, że... koszenilę, barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym, otrzymuje się z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami? [caption id="attachment_1783" align="aligncenter" width="600" caption="foto. Wikipedia.org"][/caption] Koszenila (E120), czyli kwas karminow

jablka_mini

Dziesięć zalet jabłek

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Zgodnie z systematyką botaniczną są to owoce drzew z rodzaju Malus, rodziny Rosaceae. Mają bardzo wiele zalet: są tanie, dostępne cały rok, łatwe do przechowywania oraz dość trwałe. Stanowią ponadto źródło składników odżywczy