Czy brązowy cukier jest zdrowszy niż biały?

Brązowy cukier zawdzięcza swoją barwę melasie – ciemnobrązowemu, gęstemu syropowi powstającemu jako produkt uboczny podczas procesu technologicznego otrzymywania cukru.

Melasa może zostać usunięta i ponownie dodana po osuszeniu kryształów lub też nieoddzielana – wówczas mówimy o cukrze nierafinowanym.

Pod względem chemicznym, melasa jest to roztwór różnych cukrów m.in. glukozy, fruktozy i sacharozy ze śladową zawartością makroelementów i mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, potasu oraz żelaza. Melasa zawiera także nieznaczne ilości aminokwasów i betainy. Cukier nierafinowany jest zatem tylko nieznacznie korzystniejszy jako składnik diety.

Nieuczciwi producenci mogą wykorzystywać naiwność konsumentów celowo nadając błędne nazwy produktom. Należy jednak pamiętać, że nazwa brązowy cukier nie musi oznaczać, że cukier jest nierafinowany. Niedopuszczalną praktyką jest barwienie zwykłego białego cukru karmelem.

Zaskakujące jest, że ze cukier nierafinowany jest dużo droższy od białego. Jego produkcja jest krótsza, generuje mniej odpadów, pochłania mniej odczynników chemicznych, a przede wszystkim daje produkt końcowy, który jest korzystniejszy dla zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Protected by WP Anti Spam