Porady Apteczne

Konto w naszym serwisie pozwoli Ci na:

  • Komentowanie i ocenianie artykułów oraz aptek w katalogu,
  • Dzielenie się swoją wiedzą z innymi członkami naszej społeczności,
  • ... i na wiele więcej. Zapraszamy!

Zaloguj się

Formularz logowania
Zamknij okno

Dieta i odchudzanie

wróć do listy artykułów

Czy barwnik koszenila może być szkodliwy dla zdrowia?

Czy wiesz, że… koszenilę, barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym, otrzymuje się z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami?

foto. Wikipedia.org

Koszenila (E120), czyli kwas karminowy to czerwony barwnik uzyskiwany ze zmielonych i wysuszonych czerwców kaktusowych (Dactylopius coccus lub Coccus cacti), żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncia rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej.

Aby uzyskać barwnik, owady muszą zostać poddane wcześniej termicznej obróbce. Żywe owady zwykle zabija się przez zanurzenie w wodzie lub poprzez poddanie działaniu pary wodnej. W ten sposób można uzyskać różne odcienie barwnika. Do uzyskania jednego kilograma potrzeba ponad 150 tys. czerwców, barwnik pozyskiwany jest głównie z odwłoków i jaj.

Koszenila znajduje zastosowanie do barwienia jogurtów, słodyczy, kisieli, galaretek, napojów oraz produktów mięsnych. Barwnik ten zawiera np. Danio truskawkowe, Alpejskie Mleczko truskawkowe, różowe Frugo. Koszenili używa się także w przemyśle kosmetycznym, przy produkcji różów do policzków, cieni do powiek, szamponów, a nawet tuszów do rzęs.

Koszenila nie jest szkodliwa, choć czasem może wywoływać reakcje alergiczne i nasilać katar sienny, a u osób szczelnie wrażliwych może prowadzić do rozwinięcia się objawów wstrząsu anafilaktycznego. Osoby cierpiące na astmę oskrzelową powinny unikać żywności z dodatkiem koszenili. Niewskazane jest również spożywanie takich produktów przez osoby uczulone na pochodne kwasu salicylowego.

Koszenili nie należy mylić z czerwienią koszenilową (E124) – jest to syntetyczny barwnik azowy.

Imię i nazwisko/nick

mgr farm. M. Kasprzak

wszystkie artykuły tego autora

Podoba Ci się ten artykuł?

Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku, Google+ lub po prostu oceń!

1708
Dziękujemy!
An error occurred!



Skomentuj artykuł

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Amelia xx

#521

Producenci wykorzystują niewiedzę konsumentów do granic możliwości!! Warto pozostać czujnym ;-)

Meg

Meg

#523

Koszenila znajduje takze zastosowanie do barwienia produktów mięsnych, wędliny, kiełbasy etc. W niektórych krajach stosowanie tego barwnika jest zakazane.

pokaż więcej komentarzy

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

nadwaga_mini

L-karnityna jest to związek bardzo często znajdujący się w preparatach odchudzających. Czym jest i jak działa? Czy jest całkowicie bezpieczna dla organizmu? Te pytania zadają sobie osoby, które sięgają po preparaty wspomagające odchudzanie i wzmacniające efekt ćwiczeń fizycznych. L-k

cukier_brazowy-i-bialy_mini

Brązowy cukier zawdzięcza swoją barwę melasie - ciemnobrązowemu, gęstemu syropowi powstającemu jako produkt uboczny podczas procesu technologicznego otrzymywania cukru. Melasa może zostać usunięta i ponownie dodana po osuszeniu kryształów lub też nieoddzielana – wówczas mówimy o cu

wino_mini

Czerwone wino zdecydowanie zasługuje na miano króla napojów alkoholowych. Jest to bowiem trunek elegancki, którego smak nierzadko potrafią docenić tylko smakosze. Niezależnie od gatunków, szczepów i roczników każde czerwone wino dobrej jakości jest źródłem wielu cennych substancji, kt

jablka_mini

Dziesięć zalet jabłek

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Zgodnie z systematyką botaniczną są to owoce drzew z rodzaju Malus, rodziny Rosaceae. Mają bardzo wiele zalet: są tanie, dostępne cały rok, łatwe do przechowywania oraz dość trwałe. Stanowią ponadto źródło składników odżywczy