Czy barwnik koszenila może być szkodliwy dla zdrowia?

Czy wiesz, że… koszenilę, barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym, otrzymuje się z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami?

foto. Wikipedia.org

Koszenila (E120), czyli kwas karminowy to czerwony barwnik uzyskiwany ze zmielonych i wysuszonych czerwców kaktusowych (Dactylopius coccus lub Coccus cacti), żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncia rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej.

Aby uzyskać barwnik, owady muszą zostać poddane wcześniej termicznej obróbce. Żywe owady zwykle zabija się przez zanurzenie w wodzie lub poprzez poddanie działaniu pary wodnej. W ten sposób można uzyskać różne odcienie barwnika. Do uzyskania jednego kilograma potrzeba ponad 150 tys. czerwców, barwnik pozyskiwany jest głównie z odwłoków i jaj.

Koszenila znajduje zastosowanie do barwienia jogurtów, słodyczy, kisieli, galaretek, napojów oraz produktów mięsnych. Barwnik ten zawiera np. Danio truskawkowe, Alpejskie Mleczko truskawkowe, różowe Frugo. Koszenili używa się także w przemyśle kosmetycznym, przy produkcji różów do policzków, cieni do powiek, szamponów, a nawet tuszów do rzęs.

Koszenila nie jest szkodliwa, choć czasem może wywoływać reakcje alergiczne i nasilać katar sienny, a u osób szczelnie wrażliwych może prowadzić do rozwinięcia się objawów wstrząsu anafilaktycznego. Osoby cierpiące na astmę oskrzelową powinny unikać żywności z dodatkiem koszenili. Niewskazane jest również spożywanie takich produktów przez osoby uczulone na pochodne kwasu salicylowego.

Koszenili nie należy mylić z czerwienią koszenilową (E124) – jest to syntetyczny barwnik azowy.

2 myśli nt. „Czy barwnik koszenila może być szkodliwy dla zdrowia?

  1. Producenci wykorzystują niewiedzę konsumentów do granic możliwości!! Warto pozostać czujnym 😉

  2. Koszenila znajduje takze zastosowanie do barwienia produktów mięsnych, wędliny, kiełbasy etc. W niektórych krajach stosowanie tego barwnika jest zakazane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Protected by WP Anti Spam